Szakmai konferencia 2017 – „Önvezető autók – öntanuló vezetők?”

Míg néhány éve utópisztikusnak tűnhetett a gombnyomásra működő parkolás, az elektromos autóval megtett több száz kilométeres táv vagy az online elvégezhető KRESZ tanfolyam, ezek ma már egyre inkább a hétköznapok részévé válnak, miközben az önvezető autók is itt kopogtatnak az ajtón.

Ezért rendeztük meg 2017. március 21-én az Önvezető autók – öntanuló vezetők? című konferenciát a szakma számára, melyen az egyes területek szakértőivel körbejártuk, az előttünk álló 5-10 évben milyen új feladatokra, milyen új technikai rendszerek használatára kell felkészíteni a sofőröket, ezt milyen oktatási módszerekkel, illetve eszközökkel lehet megtenni, és mennyi időnk van egyáltalán a felkészülésre.

A konferencia előadói között jelen voltak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az IRU Academy és az EDISER cégcsoport képviselői is. A résztvevők ezen kívül remek előadást hallhattak a vezetni tanulók egyre nagyobb részét kitevő ún. „Z-generáció” jellemző tanulási módszereiről és az oktatásukhoz kapcsolódó kihívásokról a Venustus Pro Képző és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjétől.

A szakma képviselői – több mint háromszáz résztvevő – a gyakorlatban is megismerkedhettek az eduSZIM szimulátor-családdal, valamit megszemlélhették Magyarország első, teljesen elektromos hajtású oktatójárművét is. Ide kapcsolódik, hogy a LeasePlan Hungária Zrt. a konferencián bejelentette, kész oktatóautókat is tartós bérleti konstrukcióba adni.

„A közlekedés fejlődése a teljes társadalomra és gazdaságra, ezen belül a személy- és teherszállításra és az oktatásra is igen komoly hatással van, ami a jövőben csak tovább erősödhet. A fejlődés iránya egyértelmű, a hatóságoknak és a képzőszerveknek pedig ezzel lépést kell tartaniuk.

Az autósiskolák számára a feladat nem kevesebb, mint hogy újra kell gondolniuk a közúti járművezető képzés egyes elemeit, és úgy kell a jövő sofőrjeit megtanítani a vezetést és manőverezést segítő, később azt részben vagy egészben átvevő legkorszerűbb eszközök használatára, hogy eközben – legalábbis még jó ideig – maximálisan megmaradjon az önálló vezetés képessége is.

Ez pedig nem lesz elképzelhető a legkorszerűbb oktatási módszerek és eszközök (e-learning és szimulátorok) és a legmodernebb oktatójárművek, mint például a konferencián bemutatott első hazai, tisztán elektromos oktatóautó bevonása nélkül” – összegezte a tapasztalatokat dr. Szőcs Károly az E-Educatio Információtechnológia Zrt. vezérigazgatója.

Tekintse meg összefoglaló videónkat a rendezvényről:

Képek a rendezvényről