A szimulátoros gépjárművezető képzés előnyei

A szimulátoros gépjárművezető képzés előnyei

A szimulátoros képzés fontos előnye, hogy vannak olyan vezetési feladatok, amelyeket így sokkal egyszerűbb (vagy adott estben csak szimulátoron lehet) végrehajtani. A szimulátoron minden időpontban rendelkezésre állnak a különböző környezeti körülmények: hegyvidék, szerpentin, autópálya, az extrém időjárási és látási viszonyok (éjszaka, jég, hó, köd, eső stb.). A speciális vezetéstechnikai tanpályák a szimulátorokhoz képest – bár kétségtelenül hatékony oktatást tesznek lehetővé – jóval drágábbak, helyhez kötöttek és a megvalósítható szituációk száma is korlátozott.

A szimulátorral való oktatás további előnye, hogy biztonságos, a legveszélyesebb manőverek is kockázat nélkül hajthatóak végre. Biztosítható a feladatok testreszabása, a különböző körülmények (időjárási paraméterek, út- és látási viszonyok, járműtulajdonságok stb.) tetszés szerint variálhatóak, hatásuk alaposan tanulmányozható, hiszen adott az eredmények mérésének, kiértékelésének és dokumentálásának lehetősége.

Nem elhanyagolható továbbá a szimulátorok alkalmazásának környezetvédelmi előnye. A szimulátorok a használatuk által csökkenthető üzemanyag fogyasztásnak és káros anyag kibocsátásnak köszönhetően is jelentős szerepre tehetnek szert a járművezetők képzésében és továbbképzésében.