Mi is a vezetéstechnikai szimulátor?

Mi is a vezetéstechnikai szimulátor?

A szimulátorok olyan technikai berendezések, amelyeket kutatási, fejlesztési, valamint járművezetői alap- és továbbképzési célokra lehet célszerűen felhasználni. A berendezés célja, hogy azzal a valóságnak kellő mértékig megfelelő közlekedési helyzeteket lehessen reprodukálni. A szimulátorok azt az előnyt kínálják, hogy azokkal valós veszély nélkül, mégis a valóságak megfelelő veszélyhelyzeteket lehet produkálni, és azok elkerülését, illetve megoldását gyakoroltatni.

A szimulátorok lehetnek speciális – gépjárműtől, vezetési feladattól, gépjárművezetői gyakorlattól függően kialakított – szimulátorok, így például:

  • moped- és motorkerékpár szimulátor,
  • személygépkocsi, mikrobusz és kisteher-gépjármű szimulátor,
  • autóbusz vagy tehergépjármű szimulátor,
  • egyéb gépjárművek (targoncák, darus kocsik stb.) szimulátorai,
  • mentő, rendőrségi vagy tűzoltójármű szimulátor.

A közlekedési helyzetet, illetve annak lefolyását a gépkocsivezető szemszögéből kell láttatni, olyan távolságból, amelyből a gépkocsivezető időben és térben megfelelő reakciói még kellőképpen végrehajthatóak, és ezek a lehető legközelebb álljanak a valósághoz.

A járművezetési képzésre használt jármű szimulációkat lehet a kiépítettségük szerint is osztályozni. A kiépítés mértékétől függően három nagy csoportra oszthatóak ezek a rendszerek: Felső, közép és alsó kategóriás szimulátorok. A különböző árkategóriák különféle hardveres kialakítást és szoftveres bonyolultságot foglalnak magukban. Természetesen minél inkább élethű a szimulációs környezet és minél bonyolultabb az azt működtető szoftver, annál drágább berendezésről beszélünk.